Brystbetændelse – dette kan hjælpe

17. February 2019 | Efterfødsel

Brystbetændelse

Brystbetændelse er super smertefuldt. Desværre bliver mange ramt af det i den første periode af babys liv.

Nogle gange er betændelsestilstanden så stor, at det er nødvendigt med penicillin. Husk altid at kontakte din læge eller sundhedsplejerske, hvis du mistænker brystbetændelse!

 

Her er hvad du kan gøre for at hjælpe i den tidlige proces.

Massér dine bryster under et varmt bruserbad.

Ofte kommer brystbetændelse af mælkeknuder i brystet. Der er mange årsager til, at brystbetændelse kan opstå. Du kan selv hjælpe symptomerne væk ved at massere dine bryster under varmt vand. Sørg for at tømme dine bryster for mælk, mens du masserer knuderne i brystet. Det er ikke en behagelig affære, men det betaler sig virkeligt!

 

Amme hyppigt

Ofte handler brystbetændelse om tilstoppede mælkegange. En uge inden betændelsen slår ud, vil du kunne mærke symptomer som ømme bryster og brystvorter og revner/sår på brystvorten. Hvis du sørger for at amme hyppigt, hjælper du trykket i mælkegangene. Hvis der er meget mælk tilbage i brystet efter et måltid, skal du selv malke ud. Sørg for at ”tømme” brysterne. På den måde undgår du, at mælkekanalerne stoppes op, og du bibeholder et flow i systemet.

 

Varmeomslag

Sørg for at holde dine bryster varme. Hvis det er vinter, er det ligeledes vigtigt, at du sørger for at have god beklædning på og dække brysterne til, hvis du ammer udenfor. Der må ikke komme kulde direkte ind på brystpartiet. Dette vil formentlig forværre situationen.

 

God støtte

Sørg for at have en god amme-bh på, som giver dine bryster god støtte. Det gør rigtig ondt at have ømme bryster. Uden en god bh, vil der være større sandsynlighed for, at dine bryster bliver udsat for stød. Put gerne uld-ammeindlæg ind i din amme-bh, de giver en god varme.

 

Rigtig ammeteknik

Rigtig ammeteknik er vigtigt for at forebygge brystbetændelser og smertefuld amning. Hvis du er i tvivl, om din baby har korrekt sutteteknik, eller der er andre udfordringer i forbindelse med amningen, bør du kontakte en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske.

 

 

9 fordele ved efterfødselstræning 

9 fordele ved efterfødselstræning 

Vi giver dig 9 gode grunde, der forhåbentlig kan give dig lidt motivation og måske bidrage med det sidste skub, hvis du ikke allerede er i gang med din efterfødselstræning. Husk at træningen ikke behøver at være i et fitnesscenter eller på et hold. Det kan sagtens bare være dig og baby hjemme på stuegulvet.